Han po posvetu pri predsedniku republike: “Slovenija mora čimprej dobiti novo vlado s polnimi pooblastili, saj se stvari kopičijo.”

Matjaž Han na posvetu s PRS

Predsednik SD mag. Dejan Židan ocenjuje, da je novi osnutek koalicijskega sporazuma na marsikaterem področju boljši od prvega. Da so se v osnutku približali programskim izhodiščem SD, pravi tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki kot odprto med drugim navaja področje sociale. Razbremenitvi plač preko socialnih prispevkov v SD ne nasprotujejo. “V tokratnem osnutku koalicijskega sporazuma, ki ga je predsednik SMC in najverjetnejši novi mandatar dr. Miro Cerar v torek zvečer poslal potencialnim koalicijskim partnerjem je upoštevan pomemben del pripomb SD na prvi osnutek,” je danes dejal Židan. Po njegovih besedah je še zlasti pomembno, da so upoštevane pripombe na področju gospodarstva in ekonomije, ki omogočajo hitrejšo gospodarsko rast. Ob tem poudarja, da osnutek sporazuma na predlog SD predvideva ustanovitev t. i. sklada za ideje.

“Poudarjeno je področje socialnega podjetništva, pomembne izboljšave so na področju kmetijstva in okolja, glede pokojnin pa je pomembno, da se gre po zmerni poti,” je še povedal predsednik SD. Sicer pa je za SD po Židanovih besedah pomembno še zlasti to, da osnutek sporazuma ne omenja socialne kapice, pač pa se znotraj želene davčne reforme omenja možnost, da se prihranki uporabijo tudi za razbremenitev plač. Na novo namreč osnutek predvideva ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo in proučitev možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile.

Matjaž Han z mediji

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ob tem navaja, da je še kar nekaj odprtih stvari na socialnem področju, prav tako bo treba razčistiti stvari na področju gospodarstva in informacijske družbe. Po prvem hitrem pregledu je po Hanovih besedah v sporazumu upoštevanih kar nekaj njihovih programskih izhodišč in ni težav z zadevami, ki bi zanje lahko bile izključujoče, a je še nekaj nejasnosti. Njihove strokovne službe bodo zdaj obravnavale še zanja odprta vprašanja, da bo sporazum sprejemljiv za SD. Ko bodo izpilili koalicijsko pogodbo, jo bodo predstavili članstvu.

Kot pojasnjuje Han, se je bila SD, ki socialni kapici nasprotuje, glede dohodninskega razreda pripravljena pogovarjati. “Tako da to ni ovira, da mi ne bi mogli sodelovati z Novo Slovenijo,” je v izjavi za medije pred srečanjem s predsednikom republike Borutom Pahorjem dejal vodja PS SD Matjaž Han. Glede vladnega sodelovanja z NSi je Han povedal, da nimajo težav s sestavo vlade “iz več barv”. Zanje je ključno, da bo program dela vlade tak, da bodo lahko normalno delali in da bomo še naprej imeli socialno in pravno državo.

Na vprašanje, ali je omenjeni osnutek dovolj dobra osnova za vstop SD v koalicijo s SMC, Han odgovarja, da je osnutek osnova, da se lahko začnejo s SMC “resno pogovarjati tudi o bolj določenih stvareh”. Han upa, da bodo do naslednjega četrtka prišli blizu. Glede razdelitve resorjev v bodoči koaliciji Han pravi, da jih ta trenutek to še ne zanima, razdelitev pa je po njegovih besedah odvisna tudi od tega, koliko strank bo v koaliciji. Obenem Han, ki je k predsedniku Pahorju prišel na posvet glede kandidata za novega mandatarja, pojasnjuje, da ne glede na razplet koalicijskih pogajanj Cerarju kot kandidatu za mandatarja verjetno ne bodo nasprotovali. “Ne moremo pozabiti, da je gospod Cerar dobil 36 odstotkov in da ima z DeSUS ta trenutek večino,” je povedal Han.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je nato po posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju sporočil, da bodo v SD verjetno podprli dr. Mira Cerarja na glasovanju za mandatarja, kar ne bo dokončno zaznamovalo vstop SD v vlado. Han pravi, da mora Slovenija čim prej dobiti novo vlado s polnimi pooblastili, saj se stvari kopičijo. Tudi zato bodo naredili vse, da čim prej dobimo mandatarja. Seja DZ, na kateri bi poslanci glasovali o mandatarju – zelo verjetno bo kandidat predsednik SMC dr. Miro Cerar -, bo morda že prihodnji petek. Han meni, da bi do takrat moral biti oblikovan okvir koalicije.

Po 6. srečanju Županskega foruma: Socialni demokrati si bomo tudi v prihodnje prizadevali za krepitev lokalne samouprave

Županski forum SD 12-08-2014

“Socialni demokrati si bomo tudi v prihodnje prizadevali za krepitev lokalne samouprave, pri čemer pa želimo zagotoviti prostovoljno odločanje o morebitnem povezovanju občin,” je po 6. srečanju Županskega foruma povedal predsednik SD mag. Dejan Židan. “Bi bilo pa treba v zakon vnesti razmislek o nagrajevanju občin, ki bi se povezale,” dodaja predsednik Županskega foruma SD in velenjski župan Bojan Kontič. Predsednik SD Židan je po današnjem šestem srečanju Županskega foruma SD poudaril, da je glas lokalne samouprave v trenutnih razmerah, ko je na eni strani več kot dvesto občin, med katerimi so nekatere izjemno majhne, na drugi strani pa center države v Ljubljani, preslaboten.

Predsednik Županskega foruma SD in velenjski župan Bojan Kontič je ob tem pojasnil, da v stranki že vrsto let opozarjajo, da je treba v prihodnjem mandatu spremeniti zakon o financiranju občin. Treba je uvesti inštitut odgovornosti tistih, ki vodijo lokalno samoupravo, obenem pa je treba v zakon vnesti razmišljanje o nagrajevanju tistih občin, ki se bodo v prihodnje povezovale. V SD si tudi želijo, da bi v prihodnjih letih reorganizacijo državne uprave in lokalne samouprave vodili skupaj in skušali najti stične točke, kjer bi se lahko združevali. S tem bi racionalizirali poslovanje, pri čemer ne bi oškodovali uporabnikov teh storitev, je še povedal Kontič. Predsednik Židan pa se je ob tem dotaknil skorajšnjih županskih volitev in izpostavil, da imajo v stranki širši nabor potencialnih kandidatov za župana Ljubljane in Mariboru. Trenutno se z njimi pogovarjajo, tisti, ki bo prejel kar največjo podporo članstva in bodo užival široko javnomnenjsko podporo, pa bo nazadnje tudi njihov kandidat.

Predsednik SD je ob tej priložnosti komentiral tudi aktualen potek koalicijskih pogajanj. Povedal je, da je na ponedeljkovem pogovoru s predsednikom SMC Mirom Cerarjem dobil občutek, da je upošteval pripombe SD, ki temeljijo na zagotavljanju novih delovnih mest in zaščiti socialne države. Kako bo to napisano v drugem osnutku koalicijskega sporazuma, pa bodo v SD še videli, je povedal. Kot je dejal, si v prvi vrsti želi, da bi dokončno uskladili koalicijsko pogodbo, takrat pa bi se lahko začeli pogovarjati tudi o ministrskih resorjih. Na vprašanje, kakšne so v tem pogledu želje SD, je Židan odgovoril, da imajo v stranki dobre kandidate za čisto vse resorje. Je pa dodal, da se strinjajo s stališčem, da največja stranka v vladi predlaga finančnega ministra. Glede razdružitve ministrstva za kmetijstvo in okolje je Židan poudaril, da je ta resor v trenutni organizacijski strukturi moderen. Ni pa to po njegovih besedah točka, na kateri bi v SD zaustavili pogajanja.

Celotni izjavi Dejana Židana in Bojana Kontiča si lahko ogledate v videoposnetku:

Predsednik SD Dejan Židan in predsednik Županskega foruma SD Bojan Kontič v izjavi za medije 12-08-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.

Predsednik SD: “Pogovori s SMC gredo v pravo smer, tudi socialdemokratsko, v koalicijskem sporazumu ‘bogataške kapice’ ne bo.”

Židan in Kopač Mrak z mediji 1

Predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je po novem krogu usklajevanj na štiri oči s predsednikom SMC dr. Mirom Cerarjem ocenil, da gredo pogovori v pravo smer, tudi socialdemokratsko. Jasno je že, da v sporazumu ne bo socialne kapice, je pojasnil Židan. Drugi osnutek koalicijskega sporazuma, ki ga pričakujejo v torek, bo sicer osnova za stališče, ki ga bo SD zastopala pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Drugi osnutek koalicijskega sporazuma, ki ga SD pričakuje v torek pozno popoldne, bo tudi odločilen za podporo SD najverjetnejšemu novemu mandatarju dr. Miru Cerarju, ki ga bo Pahor Državnemu zboru v izvolitev predlagal predvidoma prihodnji ponedeljek. A je predsednik SD Židan ob tem poudaril, da gredo koalicijski pogovori v pravo smer. Po njegovih besedah si Cerar še vedno prizadeva, da bi bila koalicija čim širša, vključno z NSi. Pri tem ima najverjetnejši novi mandatar tudi podporo SD, je zagotovil Židan.

A je obenem tudi povedal, da socialne kapice, ki jo sicer zagovarja NSi, v osnutku koalicijske pogodbe ne bo. Po njegovem prepričanju je to instrument, ki bi razgrajeval socialno državo, saj da bi “bogataška kapica” v pokojninski blagajni povzročila od 60 do 250 milijonov evrov manka, kar bi pomenilo zahtevo po novi pokojninski reformi. Tako tudi ne bo delne socialne kapice, ki jo je na začetku kot kompromis zagovarjala stranka SMC. Kot je ocenil Židan, bi ta pomagala le enemu odstotku ali petim odstotkom najbogatejših ljudi. Ob tem razume predstavnike menedžerjev, ki “se borijo, da bi bili njihovi osebni dohodki manj obdavčeni”, a Židan predlaga manj “egoizma” in razmislek o državi kot celoti. Tako verjame, da je večina ljudi v Sloveniji spoznala, da razprava o socialni kapici ni bila umestna. Je pa predsednik SD poudaril, da so pripravljeni na razpravo, kako v srednjeročnem obdobju, ko bo finančno stanje to dopuščalo, razbremeniti plače preko dohodninskih razredov.

Židan pričakuje, da bodo od prihodnjega ponedeljka dalje koalicijsko pogodbo usklajevali po ekspertnih skupinah, konec prihodnjega tedna pa se pogovarjali tudi že o kadrih. Neuradno je sicer slišati, da stranko SD zanima gospodarski resor, vendar je Židan zagotovil, da se o kadrovanju za zdaj še ne pogovarjajo. Že prihodnji teden bo zasedalo tudi Predsedstvo SD, predvidoma 22. avgusta pa bo predsedujoči članom stranke poslal pismo, v katerem bo obrazložil izkupiček koalicijskih pogovorov, ter jih povabil na občne zbore, saj v SD želijo, da o vstopu v koalicijo ali odhodu v opozicijo odločajo tudi članice in člani stranke. Nazadnje bo o tem odločala še Konferenca stranke, je pojasnil predsednik SD Židan. Po nekaterih informacijah utegnejo tik pred odločanjem DZ o novem mandatarju bodoči partnerji tudi parafirati koalicijski sporazum.

Židan: “Socialni demokrati smo ostro proti socialni oz. bogataški kapici, lahko pa se pogovarjamo o spremembah dohodninske lestvice.”

Izjava Židan 07-08-2014

Predsednik SD mag. Dejan Židan je po današnjih pogajanjih z vodstvom stranke SMC dejal, da še ni mogoče govoriti, da so del koalicije, a pogovori potekajo dobro in je optimističen glede uspešnega zaključka. Izpostavlja, da so Socialni demokrati ostro proti socialni oz. t.i. ‘bogataški kapici’, a so se pripravljeni pogovarjati o spremembah dohodninske lestvice. Predsednika Židana veseli, da je pomemben del pripomb SD k osnutku koalicijskega sporazuma za SMC sprejemljiv, čeprav je treba po Židanovih besedah še marsikaj dogovoriti, zlasti na operativni ravni. Pogovori bodo po njegovih besedah potekali še prihodnje tedne, drugi osnutek koalicijskega sporazuma pa bo pripravljen prihodnji teden.

Pripomb SD je bilo veliko, Židan pa ugotavlja, da je končno prišlo do širšega razumevanja glede socialne kapice. Po njegovih besedah to ni socialna, pač pa bogataška kapica, ki ji v SD nasprotujejo. Povedal je, da v tem primeru govorijo o socialnih prispevkih. Obenem pa je Židan izpostavil dohodninsko obremenitev. O vprašanju, kako razbremeniti srednji razred, ki je v Sloveniji najbolj obremenjen, so se namreč v SD pripravljeni pogovarjati. A je o tem najlažje govoriti, ko je prisotna gospodarska rast in ko se povprečna plača v državi viša, je opozoril Židan. Zavedajo se, kot je poudaril, da je skupna obremenitev – obremenitev premoženja, kapitala in dobička, obremenitev potrošnje in obremenitev dela – po podatkih Eurostata v Sloveniji nekaj nižja kot je povprečno v EU. A je kot anomalijo Židan izpostavil, da je dobiček v Sloveniji nižje obdavčen kot v tujini, delo pa je obdavčeno bolj.

Ob tem je poudaril, da “potrebujemo investicije v nova delovna mesta in gospodarski razvoj ter tako za prehodno obdobje ne moremo javljati investitorjem, da načrtujemo obremenitev”. Zato je predlog, da se v srednjeročnem obdobju ne pogovarjajo o novih davkih ali njihovem zvišanju, po Židanovih besedah na načelni ravni sprejet. Socialno kapico sicer zagovarjajo v NSi, v SMC zagovarjajo delno. Židanove izjave glede možnih sprememb pri dohodninski lestvici sicer kažejo na možnost približevanja stališčem NSi. Obenem je Židan potrdil, da pogovori med potencialnimi koalicijskimi partnerji tudi na neformalni ravni potekajo ves čas. V zadnjih dneh se je tako sešel tudi s predsednico NSi Ljudmilo Novak, saj je po njegovih besedah prav, da se pogovarjata tudi neposredno in ne le prek medijev. A je dodal, da ne zna oceniti, ali bi stališča lahko zbližali. Predsednik SD je še dejal, da se v SD zavzemajo za čim širšo koalicijo in nimajo ideoloških zadržkov pri sodelovanju z NSi, s katero se pogaja stranka SMC.

Židan je sicer še pojasnil, da so z največjo stranko v veliki meri usklajeni na področju zdravstva. Kot je dejal, vsi zagovarjajo javno zdravstvo in prenos dopolnilnega v obvezno zavarovanje. Podrobnosti o tem bodo po njegovih napovedih usklajevale pogajalske skupine. Do privatizacije medtem v SD ostajajo “zelo zadržani”, pri čemer je zanje glavni kriterij ohranitev delovnih mest in možnost ustvarjanja novih. Pojasnil je še, da bodo na podlagi današnjih pogovorov v začetku prihodnjega tedna predvidoma obveščeni o nadaljevanju pogovorov, obenem pa torej pričakujejo tudi drugi osnutek koalicijskega dogovora. Takrat bo po njegovih besedah tudi bolj znan obris prihodnje koalicije.

Celotno izjavo predsednika SD za medije si lahko pogledate v videoposnetku:

Predsednik SD Dejan Židan v izjavi za medije po pogovorih z vodstvom stranke SMC 07-08-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.

Predsednik Židan: “Če ne bo drugega izhoda, bomo v SD podprli listo kandidatov za EU komisarja, na kateri pa bo tudi mag. Tanja Fajon.”

Židan o Fajonovi

“Socialni demokrati si želimo, da se najde kandidatko ali kandidata, ki bo širše sprejemljiv, izvoljiv in bo Sloveniji v ponos. Če pa je oz. ga ne bomo našli, bi bilo dobro, da se ne osmešimo in jutri v Bruselj pošljemo vsaj nabor kandidatov,” je dejal predsednik SD mag. Dejan Židan, ki si ne zna “predstavljati blamaže, da smo ena od dveh držav, ki v petek ne bi imela kandidata”. Če ne bo drugega izhoda, bo SD tako podprla listo kandidatov, na kateri bo na predlog SD evropska poslanka mag. Tanja Fajon. Židan ima že njeno soglasje. “Tanja Fajon ima dolgoletne izkušnje dela v Bruslju, izvrstno govori tudi več tujih jezikov, ima veliko izkušenj na področju človekovih pravic, borbe proti korupciji in kriminalu, kar so preference, ki lahko zagotavljajo dobro mesto v Evropski komisiji,” je pojasnil predsednik SD Židan.

Kot je dejal Židan, ga je Bratuškova obvestila, da bo Juncker morda glede predloga za komisarja izrazil kakšno stališče. V SD ga bodo pogledali, ko bo uradno in ne na ravni govoric. Priznava pa, da jim je bilo tudi po neformalnih poteh sporočeno, da je na komisarskem mestu zaželena ženska. Židan upa še na usklajevanja med političnimi strankami glede kandidata za komisarja in da se bo pri tem upoštevalo kompetence. Ob tem je zanikal, da bi bil končni kandidat SD dr. Rado Genorio.

Evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon je predlog vodstva stranke, da jo predlaga za komisarsko mesto, označila za velik izziv, ki med drugim zahteva vrhunsko poznavanje evropske politike in institucij, delovanje v skladu z evropskimi interesi in nenazadnje tudi znanje tujih jezikov. Spomnila je, da komisarje jeseni čaka zaslišanje v Evropskem parlamentu, kar bo resna preizkušnja za vsakogar na posameznem področju. V preteklosti se je namreč že zgodilo, da kak kandidat preizkušnje ni prestal. “Dejstvo, da Slovenija o kandidatih odloča v zadnji minuti, nas lahko prisili v situacijo, da v Bruselj ne bomo poslali nekoga, na katerega bi lahko bili Slovenke in Slovenci ponosni, kot tudi, da ne bomo dobili področja, ki bi si ga želeli,” je opozorila Fajonova in dodala, da bi bilo prav, da bi posvetovanja o primernosti posameznega kandidata začeli že pred tedni ali celo meseci, kot tudi, da bi temu primerno razpravljali o področju, ki bi ga lahko pokrival.

Presenetil pa jo je Cerarjev predlog, da bi Slovenija vnovič predlagala Potočnika. “Naša država mora širiti nabor ljudi, ki imajo najboljše izkušnje in s tem tudi demokratizirati postopek. To je zelo pomembno,” je izpostavila. Prav tako Fajonova ne verjame, da je Bratuškova edina sprejemljiva kandidatka za Junckerja. “Verjamem, da bi bila najbolj sprejemljiva, če bi ta na mizo dobil pet imen in med njimi štiri moška,” je zaključila.