Poslanska skupina SD sopredlagateljica novele zakona o tujcih

Matjaž Han SD za www

Poslanske skupine strank SD, ZaAB, DeSUS, in ZL so v parlamentarno obravnavo vložile novelo zakona o tujcih, s katero želijo omogočiti lažje združevanje družin beguncev. Ko gre za izjeme od zakonsko naštetih družinskih članov, bi imel pristojni organ po predlogu diskrecijsko pravico pri odločanju o posameznih primerih v prid združitve družine v Sloveniji. Štiri poslanske skupine zakon o tujcih dopolnjujejo tako, da lahko izjemoma pristojni organ za družinskega člana šteje tudi drugega sorodnika begunca ali osebe s priznano subsidiarno zaščito, če posebne okoliščine govorijo v prid združitvi družine v Sloveniji. V primeru poligamne zakonske zveze se dovoljenje za prebivanje zaradi združitve družine lahko izda in podaljšuje le enemu zakoncu.

Spremembe zakona in iskanje sistemske rešitve na tem področju je sprožil primer somalijske deklice, ki se želi zaradi težkih življenjskih razmer v begunstvu v Etiopiji pridružiti svoji sestri, ki živi v Sloveniji. Ta si za življenje sestre v naši državi prizadeva že več let, v zvezi s tem pa so sprožili tudi postopek pred ustavnim sodiščem. Slednje primer obravnava prednostno. Veljavni zakon sicer dopušča združitev družine določenim osebam z mednarodno zaščito, vendar pa gre le za taksativno naštete skupine oseb, kot so zakonec, mladoletni otroci in starši. S predlagano dopolnitvijo zakona pa omogočajo izjeme. Predlog novele zakona o tujcih bo obravnavan predvidoma po skrajšanem postopku, DZ bi ga lahko sprejemal na marčevski redni seji. Predlagateljice novele zakona si želijo široke podpore in verjame, da bodo skozi parlamentarno obravnavo pridobili tudi podporo SMC, SDS in NSi, ki pod predlog niso podpisane.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je poudaril, da je bilo v preteklosti izrečenih preveč besed, rešitev pa premalo. “Somalijska deklica ima samo eno željo, da se vrne k svoji družini, in če bo podpora SD noveli zakona pomagala, da se vrne v objem družine, smo v naši poslanski skupini naredili vse,” je še povedal Han. “Ne stojim pred vami kot poslanec in politik ampak kot človek, ki ima možnost, da lahko nekatere zadeve spremeni in reši za nekoga življenjsko vprašanje, zato upam, da ta zakon ne bo polje politikantstva, ker si deklica tega ne zasluži,” je dodal Han in zaključil, “Socialni demokrati ji želimo srečno vrnitev med svoje.”

Židan in Han pozdravila dogovor vlade s sindikati, saj gre za vzdržen in koristen kompromis

Židan in Han 02-12-2014

Predsedujoči SD mag. Dejan Židan in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han sta v izjavi za medije pozdravila dogovor med sindikati javnega sektorja in vlado o varčevalnih ukrepih. Drugačna pot za SD tudi ni bila sprejemljiva, je danes poudaril predsedujoči SD Dejan Židan. Ocenil je, da je doseženi kompromis vzdržen in koristen za državo. Med ukrepi, ki jih pripravlja vlada in bi jih lahko predstavili že v četrtek, pa je omenil tudi davčne blagajne. Židan je izpostavil, da smo v tem trenutku ena od držav z najvišjo stopnjo gospodarske rasti. Za vzdrževanje takšnih trendov tudi vnaprej pa po njegovih besedah potrebujemo stabilnost tako znotraj politike kot znotraj družbenega sistema. A kot je dodal, se zavedajo, da je treba kar nekaj stvari še narediti.

Po njegovih besedah imajo resen namen, da danes na vladnem odboru za gospodarstvo potrdijo nekatere nove ukrepe, in upa, da jih bodo lahko predstavili v četrtek. Njihov del bo tudi jasno določen datum, od kdaj bodo za vse veljale davčne blagajne. Pri tem Židan pojasnjuje, da se predvideva neposreden prenos podatkov v smislu ne le njihovega skladiščenja za namen inšpekcijskega nadzora, ampak posebnih lovilnih programov, ki bi omogočili, da se v realnem času ugotovi, če kje prihaja do poskusov prikrivanja plačevanja davščin. V najkrajšem času je treba odpraviti tudi sistem veriženja podjetij, kar bo prav tako danes obravnaval odbor za gospodarstvo, ter sistemsko napako, da država ne zazna pravočasno, ko delodajalci zaposlenim ne izplačujejo osebnih dohodkov ali socialnih prispevkov, je pojasnil. Tudi sanacija slovenskih bank, ki po oceni SD ni bila dovolj uspešna, je po njegovih besedah tema, o kateri se bodo nadalje pogovarjali v koaliciji.

Predsedujoči SD je napovedal še, da bodo vladi predlagali, da se mladim, ki opravljajo volontersko pripravništvo v javnem sektorju, izplačuje vsaj nagrado za njihovo delo, v prihodnje pa se uredi, da volonterskega pripravništva, razen v izjemnih okoliščinah, ne bo več. Sicer pa v SD pričakujejo, da bodo v letu 2016 koristi zaradi boljših razmer v državi imeli tudi zaposleni, pri čemer se jim zdi pomembno, da bodo mladi ponovno imeli možnost dobiti prvo zaposlitev tudi znotraj javnega sektorja.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je mnenja, da je z varčevanjem počasi konec. Han je poudaril, da so bili ves čas proti kakršnim koli ukrepom brez socialnega dialoga, kar so jasno povedali tudi na koalicijskih sestankih. Na vprašanje, kjer bo vlada iskala dodatne prihranke, saj si je sprva v pogajanjih s sindikati želela višjega izplena, pa je Židan odgovoril, da “država še ima rezerve in sedaj je pravi čas, da te rezerve dodatno poiščemo in na ta način pomagamo k javno-finančni konsolidaciji”. V koaliciji so se pogovarjali o več alternativnih ukrepih, s katerimi bi iskali rezerve znotraj ministrstev, delovanja države, “a ne na škodo ljudi in investicij”, je medijem še pojasnil Židan.

Celotno izjavo za medije si lahko pogledate v videoposnetku:

Občinski odbor SD Koper bo vodila predsednica mag. Tatjana Magdalenič

Tatjana Magdalenič SD Koper za www

V koprskem lokalnem odboru Socialnih demokratov so na današnjem zboru članstva za novo predsednico imenovali mag. Tatjano Magdalenič. Kot je v izjavi za medije priznala Magdaleničeva so zdaj za Socialne demokrate v Kopru težki časi, prevzem vodstva Občinskega odbora SD Koper pa sama jemlje kot velik izziv. V kratkem načrtujejo pripravo programske konference, pri čemer je ključne poudarke svojega programa strnila v tri točke oz. cilje; stabilizacija stranke, razširitev njene volilne baze ter narediti programsko prepoznavno in prodorno SD.

Koper je bil “tradicionalno rdeč”, je spomnila novoizvoljena predsednica lokalnega odbora in dodala, da ima Socialna demokracija veliko zgodovino, ima pa tudi veliko prihodnost. Nedavne odhode nekaterih vidnih članov koprskega odbora pa Magdaleničeva vidi kot priložnost za novo delovanje z novo ekipo in z novimi idejami. “Očitno ideje in načini delovanja prejšnje ekipe niso prinesli dobrih rezultatov,” je ocenila Magdaleničeva. Dodala je, da bo nova, strnjena in poenotena ekipa lahko naredila marsikaj za socialnodemokracijo v Kopru.

Han: “V SD se zavedamo, da je fiskalno pravilo ustavna kategorija, a še bolj, da je ustavna kategorija socialna država.”

Matjaž Han z mediji 1

Vladni predstavniki so koalicijskim poslancem danes popoldne predstavili osnutek zakona o izvajanju fiskalnega pravila. Predlog zakona o uresničevanju fiskalnega pravila bo predvidoma v četrtek obravnavala vlada, pred tem naj bi ga v sredo predstavila še vodjem vseh parlamentarnih strank. Da bo premier Miro Cerar k razpravi o fiskalnem pravilu povabil vse stranke, so iz njegovega kabineta sporočili že po nedeljskem vrhu koalicije. V skladu s fiskalnim pravilom morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo. Merila za določitev izjemnih okoliščin in način ravnanja v teh primerih pa bo določal izvedbeni zakon, ki ga mora DZ izglasovati z dvotretjinsko večino.

Stranke so različnih stališč glede določitve leta, do katerega mora država uravnotežiti javne finance, prav tako bo zakon pomembno narekoval, koliko manevrskega prostora v javnofinančni politiki si bo Slovenija znotraj ustavno določenih okvirjev dovolila. Vlada naj bi za leto uravnoteženja javnih financ predlagala leto 2016. Slovenija se je sicer v dopolnjenem programu stabilnosti za obdobje 2014 – 2017 iz lanskega leta napovedala, da naj bi javne finance strukturno izravnala do 2017.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana se v stranki zavedajo, da je fiskalno pravilo ustavna kategorija, a se še bolj zavedajo, da je ustavna kategorija socialna država. Zato morajo fiskalno pravilo tako zapisati, da si ne bodo dali “zanke okoli vratu” in ogrozili socialne države. Predlog opozicijske SDS za uravnoteženje javnih financ pa je po Hanovem mnenju “strel v koleno ali še kam drugam”. Po mnenju SD javnih financ prej kot v treh letih verjetno ne bo mogoče uravnati. A še pred tem “stiskanjem” morajo urediti nekatere druge zadeve, kot so nepravilnosti v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), je odločen Han. Več bo verjetno znanega po koalicijskem sestanku, na katerem pa bodo partnerji morda izvedeli tudi ime kandidata za gospodarskega ministra. Premier Cerar naj bi čakal le še na soglasje kandidata.

Ob mednarodnem dnevu proti nasilju nad ženskami

AKM in razstava

Organizacija združenih narodov je 25. november razglasila za Mednarodni dan proti nasilju nad ženskami, v spomin na sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile zato leta 1960 brutalno umorjene. S 25. novembrom se začenja tudi 16 dni akcij, ki so del svetovne kampanje za človekove pravice žensk in se bodo zaključile 10. decembra s Svetovnim dnevom človekovih pravic.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je ob tej priložnosti danes skupaj z ministrico za notranje zadeve Vesno Györköš Žnidar otvorila fotografsko razstavo “Nasilje na njeni koži”, ki je del projekta Vesna – živeti življenje brez nasilja. Projekt se osredotoča na ozaveščevalne dejavnosti ter usposabljanja za različne ciljne skupine, ki se pri svojem delu srečujejo s področjem nasilja nad ženskami.

Ministrica dr. Anja Kopač Mrak je že ob konferenci “Ženske 20 let po Pekingu” izpostavila, da ji je v veselje ob naznanilu, da bo Vlada že na eni izmed naslednjih sej obravnavala težko pričakovano ratifikacijo Istanbulske konvencije. “Žal so človekove pravice velikokrat prenizko na prioritetnih lestvicah, zato sem ponosna, da temu v tej sestavi vlade ni tako,” je povedala ministrica iz vrst SD.

Gre za prvo pogodbo na evropski ravni, ki izrecno obravnava nasilje nad ženskami in nasilje v družini oz. zasebnih odnosih. Konvencija določa najnižje standarde glede preprečevanja, zaščite, kazenskega pregona in razvijanja integriranih pristopov.