Han: “Stranka SD ni in ne bo rezervno kolo v nobeni vladi.”

NK Matjaž Han 19-12-2014

Vodja poslancev SD Matjaž Han je na novinarski konferenci izpostavil pričakovanja do večjih vladnih projektov in obenem poudaril, da SD ni in ne bo rezervno kolo v nobeni vladi. Kot je pojasnil, se morajo namreč včasih preveč pogovarjati po že sprejetih odločitvah, namesto da bi se o rešitvah pogovarjali pred njihovo potrditvijo na vladi. Ker je SD po Hanovih besedah stranka, ki ne želi “tako medijsko nastopati”, imajo včasih občutek, da so “četrto rezervno kolo”. Vodja poslancev SD je namreč danes izpostavil sprejemanje nekaterih pomembnih projektov vlade, zlasti s področja gospodarstva.

V koalicijski SD od vlade pričakujejo, da pri pripravi sprememb proračuna za prihodnje leto ne bo sprejemala odločitev, ki bodo selektivno obremenile gospodarstvo. Od gospodarske zbornice Slovenije pa pričakujejo, da se bo vrnila k pogajalski mizi, je na današnji novinarski konferenci poudaril Han. Če bodo vprašanja o spremembah proračuna še odprta, v SD od ministra za finance Dušana Mramorja pričakujejo, da s predlogom kakšen teden počaka, saj bodo spremembe sicer kratkotrajne oz. nerealne.

Strategijo upravljanja z državnim premoženjem pa bodo v SD podprli, če bo plod soglasja koalicije in opozicije. “Strategija ne sme biti kratkoročen pamflet aktualne politike, ampak mala ustava s širokim soglasjem, saj govorimo o prihodnosti rodov in generacij,” je odločen Han. Preden bo delovna različica strategije na vladi, pa želi SD pri njej sodelovati kot enakopraven koalicijski partner.

Han se je dotaknil tudi pogovorov o vladnem predlogu izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Minister Mramor je namreč iskal podporo tudi pri opozicijski NSi, ki ji je zakon sedaj preohlapen in naj bi ji tako minister obljubil premislek o morebitnem približevanju. Han je ponovil, da je fiskalno pravilo sprejemljivo do mere, ko ne bo ogrožalo socialne države in javnega zdravstva. “Če bo Mramor iskal podporo drugje, jo bo druge dobil. A jo lahko potem v SD tudi izgubi,” je posvaril vodja poslancev SD.

Vodja poslancev SD se je dotaknil tudi priporočil v zvezi s Teš 6, ki jih v DZ danes obravnavajo na predlog SDS. Spomnil je, da je to edina stranka, ki ni podpisala zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije glede Teš 6. Ob nekaterih informacijah v medijih, da del SD ne podpira parlamentarne preiskave, pa je zatrdil, da so podpise za ustanovitev komisije dali vsi poslanci stranke. Menijo namreč, da je treba najti krivce za finančno luknjo v Teš 6, saj je bilo tudi dovolj špekuliranja, kdo je kaj imel pri tej stvari. “Od čenč o lobijih, tetah, stricih in ozadjih ne bomo imeli ničesar,” ugotavlja Han. V SD v skladu s koalicijsko pogodbo v mesecu ali dveh pričakujejo tudi predlog zakona o reviziji projekta Teš 6. V nasprotnem primeru ga bodo v SD vložili sami.

Vodja PS SD je zbrane novinarje spomnil tudi na predlog sprememb zakona o tujcih, ki so ga skupaj vložile stranke ZaAB, SD, DeSUS in ZL, urejanje te problematike pa je sprožil primer somalijske deklice. Obravnava zakona, ki ga v obstoječi obliki največja vladna stranka SMC ne podpira, je sicer predvidena v januarju ali februarju. A je Han poudaril, da tudi z zakonom deklica iz Somalije ne more v Slovenijo k svoji sestri, za kar si vsi prizadevajo. Tako je ministrstvo za notranje zadeve in uradnike še enkrat pozval k ukrepanju, ob čemer pričakuje, da bodo to zadevo rešili v prihodnjem tednu.

Han je razočaran nad nekaterimi – po njegovih besedah ideološkimi – zakoni, vloženimi v zadnjih dneh. “Ko je država pred zahtevnimi ekonomskimi vprašanji, nekateri raje čepijo v gnezdu ideologije in v imenu državotvornosti in domoljubja vnašajo nepotreben razkol v državo,” je dejal Han. Predlog zakona o grbu, zastavi in himni je po njegovem mnenju prednovoletno darilo SDS svojim članom, “vendar od tega ljudje ne bodo imeli nič”. Tudi predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih, ki jo je vložil poslanec SMC Marjan Dolinšek, bo bo po Hanovem mnenju polje ideologije.

Vodja poslancev SD je sicer poudaril, da v SD podpore ne izključujejo vnaprej, še zlasti v primeru predloga zakona o pokopu, ki ga je pripravila NSi. Ob tem je pojasnil, da so že dogovorjeni za srečanje, na katerem bo predsednica NSi Ljudmila Novak koaliciji predstavila zakon. A ob tem Han poudarja, da je za ta zakon potrebno širše soglasje, dostojanstven pogovor in čas. Ne pristajajo namreč na predloge vzemi ali pusti.

Celotno novinarsko konferenco vodje PS SD si lahko ogledate v videoposnetku:

Vodja PS SD Matjaž Han – novinarska konferenca o aktualnem 19-12-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.

Poslanska skupina SD sopredlagateljica novele zakona o tujcih

Matjaž Han SD za www

Poslanske skupine strank SD, ZaAB, DeSUS, in ZL so v parlamentarno obravnavo vložile novelo zakona o tujcih, s katero želijo omogočiti lažje združevanje družin beguncev. Ko gre za izjeme od zakonsko naštetih družinskih članov, bi imel pristojni organ po predlogu diskrecijsko pravico pri odločanju o posameznih primerih v prid združitve družine v Sloveniji. Štiri poslanske skupine zakon o tujcih dopolnjujejo tako, da lahko izjemoma pristojni organ za družinskega člana šteje tudi drugega sorodnika begunca ali osebe s priznano subsidiarno zaščito, če posebne okoliščine govorijo v prid združitvi družine v Sloveniji. V primeru poligamne zakonske zveze se dovoljenje za prebivanje zaradi združitve družine lahko izda in podaljšuje le enemu zakoncu.

Spremembe zakona in iskanje sistemske rešitve na tem področju je sprožil primer somalijske deklice, ki se želi zaradi težkih življenjskih razmer v begunstvu v Etiopiji pridružiti svoji sestri, ki živi v Sloveniji. Ta si za življenje sestre v naši državi prizadeva že več let, v zvezi s tem pa so sprožili tudi postopek pred ustavnim sodiščem. Slednje primer obravnava prednostno. Veljavni zakon sicer dopušča združitev družine določenim osebam z mednarodno zaščito, vendar pa gre le za taksativno naštete skupine oseb, kot so zakonec, mladoletni otroci in starši. S predlagano dopolnitvijo zakona pa omogočajo izjeme. Predlog novele zakona o tujcih bo obravnavan predvidoma po skrajšanem postopku, DZ bi ga lahko sprejemal na marčevski redni seji. Predlagateljice novele zakona si želijo široke podpore in verjame, da bodo skozi parlamentarno obravnavo pridobili tudi podporo SMC, SDS in NSi, ki pod predlog niso podpisane.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je poudaril, da je bilo v preteklosti izrečenih preveč besed, rešitev pa premalo. “Somalijska deklica ima samo eno željo, da se vrne k svoji družini, in če bo podpora SD noveli zakona pomagala, da se vrne v objem družine, smo v naši poslanski skupini naredili vse,” je še povedal Han. “Ne stojim pred vami kot poslanec in politik ampak kot človek, ki ima možnost, da lahko nekatere zadeve spremeni in reši za nekoga življenjsko vprašanje, zato upam, da ta zakon ne bo polje politikantstva, ker si deklica tega ne zasluži,” je dodal Han in zaključil, “Socialni demokrati ji želimo srečno vrnitev med svoje.”

Židan in Han pozdravila dogovor vlade s sindikati, saj gre za vzdržen in koristen kompromis

Židan in Han 02-12-2014

Predsedujoči SD mag. Dejan Židan in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han sta v izjavi za medije pozdravila dogovor med sindikati javnega sektorja in vlado o varčevalnih ukrepih. Drugačna pot za SD tudi ni bila sprejemljiva, je danes poudaril predsedujoči SD Dejan Židan. Ocenil je, da je doseženi kompromis vzdržen in koristen za državo. Med ukrepi, ki jih pripravlja vlada in bi jih lahko predstavili že v četrtek, pa je omenil tudi davčne blagajne. Židan je izpostavil, da smo v tem trenutku ena od držav z najvišjo stopnjo gospodarske rasti. Za vzdrževanje takšnih trendov tudi vnaprej pa po njegovih besedah potrebujemo stabilnost tako znotraj politike kot znotraj družbenega sistema. A kot je dodal, se zavedajo, da je treba kar nekaj stvari še narediti.

Po njegovih besedah imajo resen namen, da danes na vladnem odboru za gospodarstvo potrdijo nekatere nove ukrepe, in upa, da jih bodo lahko predstavili v četrtek. Njihov del bo tudi jasno določen datum, od kdaj bodo za vse veljale davčne blagajne. Pri tem Židan pojasnjuje, da se predvideva neposreden prenos podatkov v smislu ne le njihovega skladiščenja za namen inšpekcijskega nadzora, ampak posebnih lovilnih programov, ki bi omogočili, da se v realnem času ugotovi, če kje prihaja do poskusov prikrivanja plačevanja davščin. V najkrajšem času je treba odpraviti tudi sistem veriženja podjetij, kar bo prav tako danes obravnaval odbor za gospodarstvo, ter sistemsko napako, da država ne zazna pravočasno, ko delodajalci zaposlenim ne izplačujejo osebnih dohodkov ali socialnih prispevkov, je pojasnil. Tudi sanacija slovenskih bank, ki po oceni SD ni bila dovolj uspešna, je po njegovih besedah tema, o kateri se bodo nadalje pogovarjali v koaliciji.

Predsedujoči SD je napovedal še, da bodo vladi predlagali, da se mladim, ki opravljajo volontersko pripravništvo v javnem sektorju, izplačuje vsaj nagrado za njihovo delo, v prihodnje pa se uredi, da volonterskega pripravništva, razen v izjemnih okoliščinah, ne bo več. Sicer pa v SD pričakujejo, da bodo v letu 2016 koristi zaradi boljših razmer v državi imeli tudi zaposleni, pri čemer se jim zdi pomembno, da bodo mladi ponovno imeli možnost dobiti prvo zaposlitev tudi znotraj javnega sektorja.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je mnenja, da je z varčevanjem počasi konec. Han je poudaril, da so bili ves čas proti kakršnim koli ukrepom brez socialnega dialoga, kar so jasno povedali tudi na koalicijskih sestankih. Na vprašanje, kjer bo vlada iskala dodatne prihranke, saj si je sprva v pogajanjih s sindikati želela višjega izplena, pa je Židan odgovoril, da “država še ima rezerve in sedaj je pravi čas, da te rezerve dodatno poiščemo in na ta način pomagamo k javno-finančni konsolidaciji”. V koaliciji so se pogovarjali o več alternativnih ukrepih, s katerimi bi iskali rezerve znotraj ministrstev, delovanja države, “a ne na škodo ljudi in investicij”, je medijem še pojasnil Židan.

Celotno izjavo za medije si lahko pogledate v videoposnetku:

Občinski odbor SD Koper bo vodila predsednica mag. Tatjana Magdalenič

Tatjana Magdalenič SD Koper za www

V koprskem lokalnem odboru Socialnih demokratov so na današnjem zboru članstva za novo predsednico imenovali mag. Tatjano Magdalenič. Kot je v izjavi za medije priznala Magdaleničeva so zdaj za Socialne demokrate v Kopru težki časi, prevzem vodstva Občinskega odbora SD Koper pa sama jemlje kot velik izziv. V kratkem načrtujejo pripravo programske konference, pri čemer je ključne poudarke svojega programa strnila v tri točke oz. cilje; stabilizacija stranke, razširitev njene volilne baze ter narediti programsko prepoznavno in prodorno SD.

Koper je bil “tradicionalno rdeč”, je spomnila novoizvoljena predsednica lokalnega odbora in dodala, da ima Socialna demokracija veliko zgodovino, ima pa tudi veliko prihodnost. Nedavne odhode nekaterih vidnih članov koprskega odbora pa Magdaleničeva vidi kot priložnost za novo delovanje z novo ekipo in z novimi idejami. “Očitno ideje in načini delovanja prejšnje ekipe niso prinesli dobrih rezultatov,” je ocenila Magdaleničeva. Dodala je, da bo nova, strnjena in poenotena ekipa lahko naredila marsikaj za socialnodemokracijo v Kopru.

Han: “V SD se zavedamo, da je fiskalno pravilo ustavna kategorija, a še bolj, da je ustavna kategorija socialna država.”

Matjaž Han z mediji 1

Vladni predstavniki so koalicijskim poslancem danes popoldne predstavili osnutek zakona o izvajanju fiskalnega pravila. Predlog zakona o uresničevanju fiskalnega pravila bo predvidoma v četrtek obravnavala vlada, pred tem naj bi ga v sredo predstavila še vodjem vseh parlamentarnih strank. Da bo premier Miro Cerar k razpravi o fiskalnem pravilu povabil vse stranke, so iz njegovega kabineta sporočili že po nedeljskem vrhu koalicije. V skladu s fiskalnim pravilom morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Od tega načela se lahko začasno odstopi samo v izjemnih okoliščinah za državo. Merila za določitev izjemnih okoliščin in način ravnanja v teh primerih pa bo določal izvedbeni zakon, ki ga mora DZ izglasovati z dvotretjinsko večino.

Stranke so različnih stališč glede določitve leta, do katerega mora država uravnotežiti javne finance, prav tako bo zakon pomembno narekoval, koliko manevrskega prostora v javnofinančni politiki si bo Slovenija znotraj ustavno določenih okvirjev dovolila. Vlada naj bi za leto uravnoteženja javnih financ predlagala leto 2016. Slovenija se je sicer v dopolnjenem programu stabilnosti za obdobje 2014 – 2017 iz lanskega leta napovedala, da naj bi javne finance strukturno izravnala do 2017.

Po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana se v stranki zavedajo, da je fiskalno pravilo ustavna kategorija, a se še bolj zavedajo, da je ustavna kategorija socialna država. Zato morajo fiskalno pravilo tako zapisati, da si ne bodo dali “zanke okoli vratu” in ogrozili socialne države. Predlog opozicijske SDS za uravnoteženje javnih financ pa je po Hanovem mnenju “strel v koleno ali še kam drugam”. Po mnenju SD javnih financ prej kot v treh letih verjetno ne bo mogoče uravnati. A še pred tem “stiskanjem” morajo urediti nekatere druge zadeve, kot so nepravilnosti v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), je odločen Han. Več bo verjetno znanega po koalicijskem sestanku, na katerem pa bodo partnerji morda izvedeli tudi ime kandidata za gospodarskega ministra. Premier Cerar naj bi čakal le še na soglasje kandidata.