Potrjena kandidatna lista Socialnih demokratov za volitve v Evropski parlament

Kandidati SD za volitve EP2014

Predsedstvo stranke Socialnih demokratov je enotno podprlo predlog kandidatne liste za evropske volitve z nosilcem predsednikom SD dr. Igorjem Lukšičem. O kandidatni listi so nato odločali še članice in člani Konference SD, ki so z 78 glasovi za in dvema proti podprli kandidatno listo stranke za evropske volitve. Kandidati so na predstavitvi poudarili, da potrebujemo novo in boljšo Evropo, ki bo omogočala tudi hitrejši razvoj Slovenije. Kot je po glasovanju povedal nosilec liste in predsednik SD dr. Igor Lukšič, so evropske volitve za Socialne demokrate zelo pomembne, saj so vsake volitve meritev moči stranke in tudi njenega predsednika. Zanj so prve od kar vodi stranko, zato gre nanje, kot pravi, “z dvignjeno zastavo” in pogumno.

Če je predsednik na volitvah neuspešen, mora sprejeti posledice, je dr. Lukšič dejal v izjavi novinarjem po seji predsedstva stranke. Na vprašanje, kaj bo na volitvah neuspeh za SD, pa je odgovoril, da bo o tem presojala stranka. “Mi gremo na polno. Uspeh bi bil, da stranko strnemo in dosežemo optimalen rezultat in jo pripravimo morda celo na prevzem oblasti na državnozborskih volitvah,” je dodal. Po Lukšičevih besedah so na kandidatni listi zbrani ljudje “za novo Evropo, ki bo imela posluh za mlade, ki bo delala za delovna mesta in ne le za finančne mogotce”. Na vprašanje, ali “beži v Evropo” ali bo stranko popeljal tudi na državnozborske volitve, pa je odgovoril, da se kot predsednik stranke ne izogiba nobenih volitev.

Predsedniku SD dr. Igorju Lukšiču na listi sledi sedanja evropska poslanka in podpredsednica SD mag. Tanja Fajon, ki je dejala, da je edini pravi odgovor na volitvah odgovor za boljšo Evropo. Kot je dodala, gredo v stranki naprej “z najbolj naprednim programom, ki bo človeka spet postavil v ospredje”.
Na tretjem mestu je prav tako aktualna evropska poslanka in podpredsednica SD mag. Mojca Kleva Kekuš, ki pa je izpostavila, da ima v Evropskem parlamentu še nekaj nedokončanih projektov, ki jih namerava dokončati v naslednjem mandatu in ji lahko prinesejo “ne le enega, ampak še nekaj mandatov”. Omenila je boj proti davčnim oazam.

Profesor dr. Anton Bebler je četrti na listi in se, kot pravi, zavzema za bolj humano, varno, socialno in boljšo Evropo. Po njegovem mnenju je SD stranka, ki najbolj dosledno zagovarja vrednote socialne države. Podjetnica in okoljevarstvenica dr. Marinka Vovk SD zastopa kot peta na listi, izpostavila pa je zlasti zelena delovna mesta, ki po njeni oceni predstavljajo ključen trenutek, pri katerem ne smemo zamuditi priložnosti.

Na šestem mestu kandidira poslanec SD Matevž Frangež, ki si želi, da Evropa znova postane “obljuba najboljše prihodnosti”. Sledi mu prav tako poslanka SD in nekdanja obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič, ki se je med drugim zoperstavila dvojnim kriterijem v EU oziroma pričakovanjem, da nove članice EU izpolnjujejo bistveno težje pogoje, kot veljajo za starejše države članice.

Kot zadnji na listi SD zastopa nekdanji minister za promet dr. Patrick Vlačič, ki je spomnil na “evforijo ob vstopu v EU”, ko so ljudje imeli upanje. Današnja kritičnost do EU po njegovem mnenju kaže, da EU taka, kot je danes, ni dobra. Zato meni, da gre z zmago socialnih demokratov lahko EU po boljši poti.

Socialni demokrati ob današnjem svetovnem dnevu zdravja

Andreja Črnak Meglič SD

Zdravje je vrednota. Zdravje pa je tudi je temelj, na katerem se lahko gradi kvalitetno življenje ljudi, hkrati pa tudi družbe. Slednja nosita odgovornost, da zdravje ostane med prioritetami, pri kateri se moramo izogniti komercializaciji in profitni logiki v razmerju do katere imajo privilegije samo izbrani, premožni.

Socialni demokrati zagovarjamo javno zdravje in univerzalnost zdravstvenih pravic, dostopnih slehernemu posamezniku naše družbe. Zato še posebna pohvala varuhom našega zdravstvenega sistema – vsem zdravstvenim delavcem, ki kljub vse bolj zaostrenim razmeram vztrajajo pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe naših državljank in državljanov.  Ne pristajamo na tezo, da mora tudi zdravje podleči »gnilim kompromisom«, ki jih narekuje vse bolj s korupcijo, klientelizmom in drugimi anomalijami obremenjeno zdravstvo v Sloveniji.
 
V duhu gesla letošnjega Svetovnega dneva zdravja »Vlagajmo v zdravje, gradimo varnejšo prihodnost« ki je posvečeno mednarodni zdravstveni varnosti, premislimo, vsak pri sebi in kot družba, ali bomo zdravje postavili na mesto nedotakljive vrednote ali pa bomo  še naprej dopuščali, da ostaja talec dnevne politike, ki si je zdravje ugrabila za orodje političnega obračunavanja.

dr. Andreja Črnak Meglič
poslanka SD

Stališče poslanske skupine SD do razpisa referenduma o arhivih

PS SD logo 1.jpg

Ko smo pred slabim letom dni sprejemali spremembe 90., 97. in 99. člena Ustave Republike Slovenije, je bilo temeljno sporočilo razprav samoomejitev politike. V enem izmed redkih poenotenj, ki smo jih v tem mandatu uspeli doseči, je bila namreč tudi odločitev, da referendum vzamemo iz rok politike in ga opredelimo kot izključno pravico volivk in volivcev. Skozi referendumsko zgodovino se je namreč pokazalo, da je referendum najhujša in najdražja postopkovna zloraba, ki jo je Ustava omogočala politiki. Žal se je po zaslugi politične preračunljivosti možnost izrodila na način, kot si ga pisci prve slovenske ustave zagotovo niso predstavljali.

Dogovor o ustavnih spremembah naj bi torej predlagateljstvo referenduma postavil kot ekskluzivno pravico civilne iniciative. A že v prvem primeru referendumske pobude po novi ureditvi se je pokazalo, da le-ta ni imuna na politično uporabo. Pomemben del politične javnosti se je namreč prelevil v nosilca civilnodružbene pobude in z manipulacijo prisvojil zahtevano število overjenih podpisov. Gonilna sila referendumske pobude, Slovenska demokratska stranka, je podpise zbirala na stojnicah, ki so jasno nakazovale, da gre za izrazito strankarski projekt. Za domnevno civilnodružbeno pobudo je nenavadno tudi to, da so se podpisi zbirali kar na naslovu glavnega štaba stranke.

Vsaj nehigienično je tudi, da so pobudniki in organizatorji zbiranja podpisov le-te zbirali z manipulacijo. Parola Proti zapiranju arhivov UDBE, ki z vsebino Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih nima ničesar skupnega, je bila močno motivacijsko sredstvo, s katerimi so ekipe pobudnice na terenu nagovarjale somišljenike. Podobno je bilo tudi anketno vprašanje »strankarskega glasila«, ki je manipulativno spraševalo »Ali podpirate referendum proti zapiranju arhiva zločinske UDBE«.

Referendum je nepotreben in nesmiseln, a bo, ker mora biti. Ne le zaradi ustavnih določb, ki jih Socialni demokrati spoštujemo in bomo zato glasovali za Odlok. Spoštujemo tudi željo vseh, ki so prispevali podpis za referendum in želijo odločanje čim prej, brez zavlačevanja, in z našim glasovanjem bomo to tudi omogočili. Toda treba je poudariti, da referendum bo zlasti zaradi tega, ker so politični strategi opravili politični izračun. In seštevek je očitno nakazal pozitiven učinek strankarske mobilizacije na rezultat evropskih volitev. Pobudnica referenduma je zgledno izpeljala svoj »team building«, a z manjšo lepotno napako: prvovrstna ideološka manifestacija ne bo izvedena skupaj z evropskimi volitvami. In to ne zlasti zaradi tega, ker z evropsko idejo, še manj pa evropskim ideali, nima prav nič skupnega. Ne nazadnje, burni odzivi evropskega poslanca iz vrst pobudnice s pozivi za skupno izvedbo referenduma z evropskimi volitvami kažejo, da je Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih zgolj talec strankarske volilne kampanje.

Socialni demokrati se strinjamo s predlogom, da se referendum izvede 4. maja 2014. Odgovornost za stroške pa si naj pripiše SDS, ki referendum izkorišča za svoje ideološko zborovanje. Glede na to, da smo v preteklih dneh iz njenih vrst večkrat slišali ocene, da je 1,3 milijone evrov skorajda nič oz. praktično nič denarja, zanje to ne bi smelo predstavljati večjega problema.

Zaključujem z mislijo, da smo včeraj pretežni del dneva razpravljali o interpelaciji o delu in odgovornosti ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala. Razpravljali smo o aktu, ki ni trpel le za pomanjkanjem vsebine, ampak je bil tudi za časom in prostorom, v katerem živimo. Žal, a upajoč, da ne usodno za prihodnost državljank in državljanov te države, je za časom in prostorom ostal tudi predlagatelj tiste interpelacije. To več kot očitno izhaja tudi iz točke, ki je na dnevnem redu danes.

Poslanska skupina SD bo podprla odlok o razpisu referenduma. Bi pa rad izpostavil, da je PS SDS dvakrat vlagala amandmaje na predlog odloka Odbora Državnega zbora za kulturo. Prvič na seji matičnega odbora in drugič za potrebe glasovanja na plenarnem zasedanju. Tako je PS SDS samemu postopku in odloku odbora dala legitimnost.

Jasno pa se je do te zadeve opredelila tudi zakonodajno- pravna služba na seji kolegija 28.3.2014, kjer si lahko preberete sam magnetogram.

Po domače povedano je v tem primeru žal šlo za šlamparijo največje opozicijske poslanske skupine. In naj ponovim za stroške referenduma je odgovorna dotična stranka, ki je glavna pobudnica zbiranja podpisov za izvedbo referenduma.

Lukšič ob prvi obletnici vlade: “Ohranili smo javno zdravstvo in šolstvo, minimalno plačo in pokojnine ter obrniti trend gospodarske rasti na obetaven plus.”

TK Lukšič 21-03-2014

Predsednik Socialnih demokratov dr. Igor Lukšič je današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici 11. Vlade Republike Slovenije v kateri tvorno sodeluje tudi stranka SD, spregovoril o aktualno-političnih zadevah in stanju v Sloveniji. Predsednik SD dr. Igor Lukšič je med nalogami, pri katerih so ostali “na pol poti”, danes navedel težave z moralno kredibilnostjo. Slovenija je po njegovih besedah moralno v velikih težavah, tudi vlada se skozi obnašanje posameznih ministrov iz tega ne izkoplje. Vendar ocenjuje, da gre tudi za nespametno dvigovanje kriterijev.

Težava po njegovem mnenju ostaja še najedanje legitimnosti institucij, vlada pa je na pol poti po mnenju dr. Lukšiča ostala tudi pri zagonu večje gospodarske rasti. Se je pa predsednik SD pohvalil, da je aktualni vladi uspelo obrniti trend gospodarske rasti na obetaven plus ter ohraniti kakovost zdravstva, šolstva, znanosti in socialnega skrbstva na dovolj dostojni ravni. Slovenija je po njegovem mnenju “v bistveno boljši koži, kot bi bila, če bi vlada Janeza Janše vztrajala naprej”.

Predsednik SD dr. Igor Lukšič je danes spregovoril tudi o nastopu stranke na letošnjih evropskih volitvah. “Priprava liste Socialnih demokratov je v sklepni fazi, interes in soglasje h kandidaturi pa sta izrazili tudi obe naši poslanki v evropskem parlamentu, mag. Tanja Fajon in mag. Mojca Kleva,” je povedal dr. Lukšič ter dodal, da bodo v stranki močno listo štirih kandidatov in kandidatk predstavili do sredine aprila. Na listi bodo tako predstavnice in predstavniki slovenske socialnedemokracije, ki bodo ob izvolitvi spreminjali Evropo na bolje in delovali v korist Slovenije znotraj EU.

Predsednik SD dr. Lukšič se je obregnil ob novo vodstvo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Zavzema se za nadaljevanje boja proti korupciji, če bo treba tudi s spremembo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter spremembami v vodstvu KPK. Poudaril je, da je treba KPK usposobiti za odkrivanje sistemske korupcije in velikih rib.

Proces očiščenja politike se mora nadaljevati, zato ne smemo biti talci posameznika, je vnovič poudaril predsednik SD dr. Igor Lukšič. Podpora stranke SD predsedniku koalicijske stranke DL dr. Gregorju Virantu, ki je na tnalu zaradi poceni nakupa letalskih vozovnic, pri glasovanju o njegovem delu in odgovornosti ni samoumevna, je dejal predsednik SD. Ob tem je na novinarsko vprašanje na to temo tudi dodal, da Virant gotovo s tem ogroža kredibilnost vlade. “Če je kdo šel na volitve z ambicijo, da bo ves mandat nepopisan list papirja in bo lahko drugim solil pamet, sam pa ostal nedotaknjen, je pač to zmota, s katero mora zdaj živeti,” je bil ob vprašanjih glede Viranta na današnji novinarski konferenci oster dr. Lukšič.

Po njegovih besedah noben minister ni tako zelo konstitutiven, da ne bi mogel oditi, vlada pa delati naprej. Bo pa treba, kot pravi, počakati, kaj se bo zgodilo na interpelaciji zoper Viranta in v pripravi nanjo. Povedal je, da se predsedniki strank in vodje poslanskih skupin o tem intenzivno pogovarjajo, da gredo “zadeve počasi v pravo smer in da bodo prišli do kriterijev, ki bodo prinesli ustrezno ravnanje Viranta in koalicije”.

Na vprašanje ali so predsedniki strank na koalicijskem sestanku na Brdu pri Kranju ministra Viranta, ki sicer očitke zavrača, že pozvali k odstopu, predsednik SD ni odgovoril konkretno, povedal je le, da so se pogovarjali o vseh možnih scenarijih. “To gotovo okupira tudi njega, njegovo stranko in zlasti premierko,” je prepričan dr. Lukšič.

Predsednik SD v odgovoru na novinarsko vprašanje v zvezi z zbiranjem podpisov za referendum o arhivski noveli poudaril, da je treba počakati, da SDS podpise preda. “Če so pri gospodu Vinku Gorenaku, se lahko zgodi, da jih ne bo 40.000,” je dodal dr. Lukšič. Po njegovih ocenah pa tema arhivov ne more biti tema katerihkoli volitev. “Stranka, ki niha s programi sem ter tja ter koketira z aktualnim razpoloženjem ljudi, rine naprej teme, za katere so izračunali, da bi jim prinesle več poslancev. Diktatu tovrstne politike se je treba upreti,” je prepričan prvak SD.

Predsednik SD dr. Igor Lukšič – novinarska konferenca 21-03-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.

Srečanje Socialnih demokratov z Martinom Schulzem v Ljubljani

Univerza - predstavitev publikacij

Slovenski Socialni demokrati smo ob uradnem obisku predsednika Evropskega parlamenta v Sloveniji, v dvorani Viba Filma v Ljubljani pripravili srečanje z Martinom Schulzem, skupnim kandidatom Stranke evropskih Socialistov (PES) za novega predsednika Evropske komisije. “Dramatičnosti situacije v EU, tudi v Sloveniji, ne bi smeli podcenjevati,” je na srečanju s stranko SD izpostavil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. “Ljudje dvomijo v Evropo in razumem jih,” je poudaril. Med drugim se je zavzel za približevanje Evrope ljudem in prenašanje odločanja iz Bruslja na nacionalno, regionalno in lokalno raven. Nemški socialdemokrat Martin Schulz, ki so ga evropski socialisti izbrali za svojega kandidata za novega predsednika Evropske komisije na Kongresu Stranke evropskih Socialistov (PES) v Rimu, po lastnih besedah želi spremeniti smer Evrope. “Ne smemo čakati, da ljudje pridejo do nas. Mi moramo razpravljati z njimi, socialni demokrati moramo resno vzeti njihove skrbi, strahove in pomisleke,” je poudaril Schulz.

Univerza - predstavitev publikacij

Socialdemokrat Martin Schulz je med drugim pozval k razmisleku, katere odločitve bi lahko bile boljše sprejete na lokalni, regionalni in nacionalni ravni. “Vsega ne rabimo delati v Bruslju,” je menil. Državljani EU po njegovih besedah izgubljajo zaupanje v EU, ker imajo občutek, da se anonimna sila od daleč neposredno vmešava v njihovo dnevno življenje. “Mi kot državljani nimamo možnosti vpliva,” je poudaril in se zavzel za razmislek o odločitvah, ki bi jih bilo bolj smiselno sprejemati na nižjih ravneh. Kot največjo težavo EU je sicer Schulz izpostavil brezposelnost med mladimi ter poudaril, da bi morali biti mladi v središču političnega delovanja. Izpostavil pa je tudi enakopravnost med spoloma in menil, da bi morali v EU narediti konec “sramotni resničnosti”, ko ženske opravljajo isto delo kot moški, a so manj plačane.

Univerza - predstavitev publikacij

V stranki SD so Schulza enoglasno podprli kot kandidata za predsednika Evropske komisije. “Brez zmage na evropskih volitvah bomo brez potrebnih orodij. Predsednik komisije je funkcija, ki jo hočemo in jo bomo dobili, da obrnemo EU v pravo smer,” je izpostavil predsednik slovenskih Socialnih demokratov dr. Igor Lukšič. “V zadnjih desetih letih so konservativci in neoliberalci ustvarili Evropo, ki je ne maramo,” je bil oster dr. Lukšič. “Evropa mora biti dom za vse in vsakogar,” je poudaril in izpostavil nekaj od glavnih točk programa socialnih demokratov: delovna mesta, zlasti za mlade, socialna Evropa, možnosti za razcvet gospodarstva, močno javno šolstvo in vsem dostopno zdravstvo.

Univerza - predstavitev publikacij

Kot je poudaril dr. Lukšič, imajo evropski socialisti in socialni demokrati odprta vrata za vse napredno misleče, za vso levico. “Slovenija je naredila največ v času, ko je bila levica združena. Delitev sil nas slabi – slabi levico, slabi Slovenijo in slabi Evropo,” je izpostavil predsednik SD in dodal, “da bo samo glas za Socialne demokrate na letošnjih evropskih volitvah v Sloveniji, tudi v resnici glas za Martina Schulza in glas za novo, boljšo Evropo, takšno, ki si jo pošteno ter delovno ljudstvo v EU želi in tudi zasluži.”

Zbrane so sicer nagovorili tudi številni drugi govorci. Med njimi je bil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) mag. Samo Hribar Milič, ki je Schulza pozval, naj v primeru, da postane predsednik Evropske komisije, zelo resno upošteva argumente gospodarstva. “Gospodarstvo iz cele Evrope opozarja, da preveliki davki, preveč birokracije in prevelika togost tudi znotraj EU dušijo konkurenčnost in ne omogočajo optimizma, da bomo lahko v prihodnje zadovoljni,” je poudaril predsednik GZS.

Univerza - predstavitev publikacij

Uspešni slovenski podjetnik Sandi Češko, lastnik Studia Moderna, je na srečanju z Martinom Schulzem poudaril, da ima nova Evropa, ki jo želijo graditi socialni demokrati, priložnost, da z močno podporo malim in srednje velikim podjetjem, ki so njena prihodnost, uspe nov gospodarski preboj. “V Evropi imamo mir in nadpovprečno uspešne korporacije, a hkrati ljudje nimajo perspektive,” je povedal Češko in dodal, da je “nujno potrebno zagnati neverjetno energijo mladih ljudi, ki bodo gonilo nove Evrope.”

Univerza - predstavitev publikacij

Evropska poslanka iz vrst SD mag. Tanja Fajon je poudarila, da je bilo dovolj strogega varčevanja in ukrepov. Z njo pa se je strinjal tudi vodja poslancev SD v državnem zboru Matjaž Han, ki je poudaril, da “takšne Evrope, kot jo živimo zdaj, ne želimo več”. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tit Turnšek je opozoril, da družbene posledice krize poglabljajo stisko in evroskepticizem. Ob tem je posvaril pred vzponom neofašizma in neonacizma. Prvi predsednik takrat še Združene liste socialnih demokratov Janez Kocijančič pa je menil, da bi se morala Evropa širiti, saj bo v nasprotnem primeru na robovih stalno doživljala konflikte in vojne.

Več fotografij s srečanja najdete v galeriji SD na Facebooku.

Predsednik dr. Igor Lukšič – govor na srečanju z Martinom Schulzem v Ljubljani from Socialni demokrati on Vimeo.

Govorniki na srečanju z Martinom Schulzem v Ljubljani 14-03-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.

Martin Schulz na srečanju Socialnih demokratov v Ljubljani 14-03-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.