Predsednik Židan: “Če ne bo drugega izhoda, bomo v SD podprli listo kandidatov za EU komisarja, na kateri pa bo tudi mag. Tanja Fajon.”

Židan o Fajonovi

“Socialni demokrati si želimo, da se najde kandidatko ali kandidata, ki bo širše sprejemljiv, izvoljiv in bo Sloveniji v ponos. Če pa je oz. ga ne bomo našli, bi bilo dobro, da se ne osmešimo in jutri v Bruselj pošljemo vsaj nabor kandidatov,” je dejal predsednik SD mag. Dejan Židan, ki si ne zna “predstavljati blamaže, da smo ena od dveh držav, ki v petek ne bi imela kandidata”. Če ne bo drugega izhoda, bo SD tako podprla listo kandidatov, na kateri bo na predlog SD evropska poslanka mag. Tanja Fajon. Židan ima že njeno soglasje. “Tanja Fajon ima dolgoletne izkušnje dela v Bruslju, izvrstno govori tudi več tujih jezikov, ima veliko izkušenj na področju človekovih pravic, borbe proti korupciji in kriminalu, kar so preference, ki lahko zagotavljajo dobro mesto v Evropski komisiji,” je pojasnil predsednik SD Židan.

Kot je dejal Židan, ga je Bratuškova obvestila, da bo Juncker morda glede predloga za komisarja izrazil kakšno stališče. V SD ga bodo pogledali, ko bo uradno in ne na ravni govoric. Priznava pa, da jim je bilo tudi po neformalnih poteh sporočeno, da je na komisarskem mestu zaželena ženska. Židan upa še na usklajevanja med političnimi strankami glede kandidata za komisarja in da se bo pri tem upoštevalo kompetence. Ob tem je zanikal, da bi bil končni kandidat SD dr. Rado Genorio.

Evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon je predlog vodstva stranke, da jo predlaga za komisarsko mesto, označila za velik izziv, ki med drugim zahteva vrhunsko poznavanje evropske politike in institucij, delovanje v skladu z evropskimi interesi in nenazadnje tudi znanje tujih jezikov. Spomnila je, da komisarje jeseni čaka zaslišanje v Evropskem parlamentu, kar bo resna preizkušnja za vsakogar na posameznem področju. V preteklosti se je namreč že zgodilo, da kak kandidat preizkušnje ni prestal. “Dejstvo, da Slovenija o kandidatih odloča v zadnji minuti, nas lahko prisili v situacijo, da v Bruselj ne bomo poslali nekoga, na katerega bi lahko bili Slovenke in Slovenci ponosni, kot tudi, da ne bomo dobili področja, ki bi si ga želeli,” je opozorila Fajonova in dodala, da bi bilo prav, da bi posvetovanja o primernosti posameznega kandidata začeli že pred tedni ali celo meseci, kot tudi, da bi temu primerno razpravljali o področju, ki bi ga lahko pokrival.

Presenetil pa jo je Cerarjev predlog, da bi Slovenija vnovič predlagala Potočnika. “Naša država mora širiti nabor ljudi, ki imajo najboljše izkušnje in s tem tudi demokratizirati postopek. To je zelo pomembno,” je izpostavila. Prav tako Fajonova ne verjame, da je Bratuškova edina sprejemljiva kandidatka za Junckerja. “Verjamem, da bi bila najbolj sprejemljiva, če bi ta na mizo dobil pet imen in med njimi štiri moška,” je zaključila.

Židan: “SD smo vodstvu SMC predstavili naša stališča do osnutka koalicijske pogodbe, o nadaljevanju pogovorov pa bo v četrtek odločalo Predsedstvo stranke SD.”

Izjava Dejan Židan po sestanku SMC

Predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je v izjavi za medije po delovnem sestanku z vodstvom stranke SMC povedal, da je trenutni osnutek koalicijske pogodbe primerna podlaga za nadaljnja usklajevanja, čeprav v njem za zdaj še manjkajo bistveni elementi socialne države. Poudaril je, da bo SD dokončno odločitev o tem sprejemala na četrtkovem predsedstvu stranke. Kot je po sestanku s Cerarjem dejal Židan, so osnutek koalicijske pogodbe pregledali, kolikor je bilo v tem kratkem času mogoče. V SD so ocenili, da je kot gradivo primeren za nadaljnjo razpravo, a da manjkajo “bistvene zadeve s področja socialne države in nekaterih drugih področij, pomembnih za socialdemokrate”.

Na vprašanje, ali je SD po današnjih pogovorih s Cerarjem vendarle že kaj bliže odločitvi za vstop v koalicijo, pa je Židan ponovil, da bodo v SD konstruktivni v vsakem primeru, tako v koaliciji kot v opoziciji. Kot je dodal, pa ima vendarle občutek, da se bodo lahko dogovorili o “bistvenih elementih socialne države”, ki da jih v trenutnem osnutku ni. Svoja stališča so predstavniki SD predstavili vodstvu SMC, po četrtkovem predsedstvu SD pa bo jasno, ali bodo dobili mandat za nadaljnja usklajevanja in morebiten vstop v koalicijo. V vsakem primeru pa Židan, kot pravi, pričakuje še mnogo operativnih pogovorov.

Tako se bodo usklajevanja nadaljevala predvidoma prihodnji teden, po Židanovih napovedih pa jim bo SMC časovnico in terminski načrt posredovala v sredo. Povedal je še, da bo SD svoje pisne pripombe na osnutek koalicijske pogodbe SMC posredovala predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Ob tem bo predsedstvo SD po Židanovem mnenju pomembno tudi zato, ker jih je Cerar danes seznanil z dogovorom s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, da bi slednji postal predsednik DZ. Predsedstvo SD se bo tako opredeljevalo tudi do tega, kako bodo strankini poslanci o tem predlogu glasovali na petkovi ustanovni seji DZ. Židan osebno sicer meni, da je Erjavec primeren za to funkcijo, saj da je “izkušen politik in ima za seboj tudi kar nekaj uspešnih zgodb”.

SD je sicer še pred volitvami s stranko DeSUS oblikovala t. i. socialdemokratski blok za vse generacije. Predsednik SD Židan je medijem še pojasnil, da so blok ustanovili z namenom, da ena ali druga stranka ponudita mandatarja, če bi skupaj imeli največ podpore. A to se ni uresničilo, drugih namenov pa socialdemokratski blok ni imel, je pristavil Židan.

Predsednik SD mag. Dejan Židan v izjavi za medije po delovnem sestanku z vodstvom stranke SMC from Socialni demokrati on Vimeo.

Predsednik Židan: “V naslednjem štiriletnem obdobju bomo pokazali, da se zavedamo, da izviramo iz delavstva, da ščitimo upokojence, mladino in brezposelne.”

Izjava Dejan Židan 18-07-2014

Predsednik SD mag. Dejan Židan je ob robu seje kolegija predsednika stranke podal izjavo za medije o sklepih članic in članov kolegija. Kot je povedal Židan v stranki SD ocenjujejo, da je treba pri predlogu za evropskega komisarja upoštevati širok nabor kandidatov in tudi volilni rezultat. Predsednika republike Boruta Pahorja pozivajo, naj še pred odločitvijo vlade glede kandidata skliče posvet strank, ki so se uvrstile v DZ, da skupaj poiščejo kandidata s širšo podporo. Socialni demokrati v razpravo ponujajo tri možne kandidate za evropskega komisarja: ministrico dr. Anjo Kopač Mrak, evropsko poslanko mag. Tanjo Fajon in stalnega predstavnika Slovenije pri EU dr. Rada Genoria, je v izjavi za javnost med sejo kolegija predsednika stranke povedal predsednik SD Dejan Židan.

Dejal je, da v SD ne podpirajo morebitne kandidature premierke v odhodu Alenke Bratušek za komisarko. Kot je pojasnil Židan, je treba upoštevati volilni rezultat. Poleg tega po njegovih besedah na tem mestu potrebujemo ljudi, “ki so s svojim dosedanjim strokovnim in političnim delom pokazali, da obvladajo stvari, ki jih delajo”. O možni vnovični kandidaturi sedanjega komisarja Janeza Potočnika pa pravi, da o delu nazaj lahko govorimo z lepimi besedami, vendar je čas, da Slovenija pokaže, da nima samo enega kandidata za tako pomembno mesto. “Evropski komisar ni le ta, ki pokriva neko strokovno področje, pač pa je komisar ta, ki mora znati v odločilnih trenutkih udariti po mizi za interese Slovenije,” je dejal Židan. Poudaril pa je, da SD pri svojih predlogih za komisarja oz. komisarko ne vztraja ali pogojuje.

Kolegij predsednika SD 18-07-2014

V nadaljevanju je Židan medijem pojasnil, da je na kolegiju predsednika potekala tudi razprava o položaju stranke SD po volitvah in poudaril, da je sestava koalicije naloga zmagovalcev. Če bo SD povabljena na informativne pogovore za koalicijo, se bo odzvala, a tokrat ni pripravljena na kompromise, ki bi bili v škodo ljudi, je povedal predsedujoči SD Dejan Židan in dodal, da se opozicijske drže ne bojijo. Stranka SD po Židanovem mnenju lahko preživi tako v opoziciji kot v koaliciji. “V naslednjem štiriletnem obdobju bomo pokazali, da se zavedamo, da izviramo iz slovenskega delavstva, da ščitimo upokojence, mladino in brezposelne. To bomo pokazali s svojim delom v opoziciji ali v koaliciji,” je Židan dejal v izjavi novinarjem med sejo kolegija predsednika SD.

Socialni demokrati imajo po njegovih besedah dobre poslanke in poslance, niso pa zmagovalci volitev. Če bodo povabljeni na informativne razgovore za sestavo koalicije, se jih bodo udeležili, vendar Židan poudarja, da so njihova stališča jasna in od njih ne bodo odstopali. “V Sloveniji je prišel čas, ko je na prvem mestu človek in mora del gospodarske rasti tudi v izboljšanje položaja državljanov,” je izpostavil predsednik SD. Na vprašanje, zakaj ne bi uspeli v koaliciji s svojimi zahtevami, je odgovoril, da še ne poznajo programskih izhodišč stranke SMC, ki je zmagala na volitvah. “Poznamo splošna načela, a ne poznamo stališč do socialne države, socialne kapice, minimalne plače, zaščite javnega sektorja. Ko nam bo to predstavljeno, se bomo lažje opredeljevali,” je dejal Židan. Po njegovih besedah ne bežijo pred svojo odgovornostjo, a stranka tokrat ni pripravljena na takšne kompromise, ki bi bili v škodo ljudi.

Poslanci SD na L15

Na sedežu stranke SD so se sestali tudi novoizvoljeni poslanci in za začasnega vodjo nove poslanske skupine izvolili Matjaža Hana. Židan pa je tudi po rezultatu stranke na volitvah od članov kolegija predsednika stranke prejel soglasno podporo za vodenje stranke do kongresa, ki bo po njegovih besedah po lokalnih volitvah. Glede njegove kandidature za predsednika stranke na kongresu pa se še ni odločil.

Predsednik SD Dejan Židan – izjava za medije med sejo Kolegija predsednika SD 18-07-2014 from Socialni demokrati on Vimeo.

Program SD “Dejanja za mandat 2014-2018″ ter kandidatke in kandidati Socialnih demokratov za volitve v Državni zbor 2014

SD banner za www novico DZ2014

Socialni demokrati gremo na letošnje predčasne volitve v Državni zbor na čelu s predsednikom mag. Dejanom Židanom ter jasnim volilnim programom za Slovenijo in njene ljudi. Slovenija potrebuje gospodarsko rast, ki bo zmanjšala brezposelnost, ustvarila nova delovna mesta in zagotovila dostojno prihodnost svojim prebivalcem. Le gospodarska rast in razvoj lahko zagotovita uresničenje razvojnih potencialov Slovenije, da bo ta gospodarsko uspešna, pravična in solidarna.

Slovenija mora domačemu in mednarodnemu gospodarskemu okolju dati jasen signal o svoji odločenosti, da zagotovi stabilno in uravnoteženo gospodarsko rast ter spoštuje zavezo o postopnem uravnoteženju javnih financ. Hitrejša gospodarska rast mora temeljiti na znanju, inovacijah,  podjetništvu, sodobni gospodarski  ter javni infrastrukturi, na  podjetjih, projektih in investicijah, ki so ekonomsko smiselni, finančno vzdržni in ustvarjajo novo vrednost in nova delovna mesta.  Posebej bomo podprli revitalizacijo slovenske industrije, ki je eden pomembnih stebrov uravnotežene, na znanju in raziskavah temelječe  konkurenčne gospodarske rasti Slovenije.

Samo varčevanje zaradi varčevanja in privatizacija zaradi privatizacije ne bodo ustvarili ne delovnih mest, ne gospodarske rasti in ne večje socialne varnosti.  Varčevanje je potrebno predvsem tam in takrat, ko odpravlja ne dovolj  upravičeno  in gospodarno javno porabo, privatizacija pa tam, kjer lahko s strateškimi partnerji pridobimo investicije, razvoj in nova delovna mesta. Dejstvo je, da je Slovenija med državami evro območja doživela enega od večjih padcev BDP. Zato je nujno, da danes storimo vse, da se letos začeta gospodarska rast nadaljuje in pospeši.

Socialni demokrati smo prepričani, da je Slovenija lahko gospodarsko bolj uspešna in bolj konkurenčna, zato v ospredje ekonomske politike postavljamo gospodarsko rast in pospešitev gospodarskega okrevanja, usmerjeno v ustvarjanje in ohranjanje kakovostnih delovnih mest. Okrevanje in uravnotežena gospodarska rast zahtevata politično in gospodarsko stabilnost, krepitev zaupanja, vrnitev optimizma, stabilnost in premišljeno načrtovanje. Zavzemamo se za aktivno gospodarsko politiko države, ki se ne vmešava v poslovne odločitve podjetij ali bank, igra pa aktivno vlogo na tistih področjih, ki predstavljajo podporo razvoju, konkurenčnosti, inovativnosti, podjetnosti in ustvarjajo  pogoje za učinkovito in stabilno gospodarsko rast. Interes Slovenije je predvsem blaginja njenih ljudi, blaginjo pa omogoča dobro delujoče, inovativno in konkurenčno gospodarstvo. Zato bomo opredelili in varovali gospodarske interese Slovenije, tako kot jih varujejo Nemčija in druge evropske in svetovne države.

Nova delovna mesta in rast zaposlenosti lahko dosežemo le s celovito gospodarsko strategijo. Strategija mora temeljiti na integraciji vseh politik, ki povečujejo sposobnosti in ustvarjalnost ljudi, konkurenčnost in inovativnost gospodarstva, mednarodno prepoznavnost Slovenije, delovanje pravne države, trajnostno in krožno ekonomijo, ki jo obkroža socialni sistem varnosti za vse in učinkovit, motiviran in v dobro razvoja celotne skupnosti usmerjen javni sektor. Gospodarska strategija je namenjena oblikovanju in smiselni povezavi vseh ukrepov, ki bodo prispevali k uravnoteženi in pospešeni gospodarski rasti.

Program Socialnih demokratov za mandat 2014-2018 “Dejanja za Slovenijo” je na spletni povezavi: http://www.zidan.si/program/

Kandidatke in kandidati Socialnih demokratov za volitve v Državni zbor 2014 v vseh osmih volilnih enotah najdete na spletnem naslovu: http://www.zidan.si/ekipa/

Dejanja so tista, ki na koncu res štejejo! Socialni demokrati vemo, da jih bomo z Dejanom Židanom tudi uresničili in Sloveniji vrnili prihodnost.

Program SD za mandat 2014-2018 by Socialni demokrati

Židan v Mariboru: “V prvi polovici leta 2015, v kolikor bomo imeli to moč, bomo zagnali Sklad idej za mlade ljudi, ki imajo pametne in drzne ideje.”

Tribuna v MB

Predsednik Socialnih demokratov in minister mag. Dejan Židan se je skupaj z ministrico dr. Anjo Kopač Mrak, državnim sekretarjem Dejanom Levaničem in poslancem SD Matevžem Frangežem danes mudil na delovnem obisku v Mariboru in Rušah, kjer so sodelovali na omizju z naslovom “Mladi v Mariboru – Delo za mlade”, ki je potekalo v prostorih Mestnega mladinskega sveta Maribor. Predsednik SD Židan je zbranim na omizju pojasnil ključne prioritete iz programa stranke za mandat 2014-2018, še posebej na področju, ki zadeva mlade v Sloveniji. “Socialni demokrati smo z dosedanjim delom v vladi uspeli udejanjiti precej koristnih državnih ukrepov za mlade, v prihodnje pa med drugim načrtujemo tudi vzpostavitev Sklada za ideje, ki bo zlasti mladim pomagal priti do delovnih mest,” je povedal predsednik stranke Židan. Denar iz omenjenega sklada bo na razpolago mladim kot začasni vstopni kapital, ki jim bo omogočil uresničitev svojih idej. “V prvi polovici leta 2015, v kolikor bomo imeli to moč, bomo zagnali Sklad idej za mlade ljudi, ki imajo pametne in drzne ideje” je Židan pojasnil na današnjem srečanju z mladimi v Mariboru.

Posvet z mladimi

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič je med dosedanjimi dosežki Socialnih demokratov izpostavil predvsem zagon programa Jamstvo za mlade, ki ga je vpeljalo ministrstvo pod vodstvom naše ministrice dr. Anje Kopač Mrak in zajema 36 ukrepov ter 157 milijonov evrov. “Samo v zadnjih petih mesecih smo zaposlili že več kot 10.000 mladih, samo z enim ukrepom, ko smo oprostili plačila prispevkov delodajalce, pa se je zaposlilo do zdaj že 1500 mladih za nedoločen čas,” je pojasnil Levanič. S takšnimi ukrepi so po besedah Levaniča prispevali k zmanjšanju brezposelnosti v Sloveniji, ki se je v zadnjem letu znižala s 130.000 na 117.000 brezposelnih.

Obisk v podjetju IOS

Kasneje je predsednik SD Židan s strankarsko ekipo med drugim obiskal mariborsko podjetje IOS (Inštitut za okoljevarstvo in senzorje), kjer so ga vodilni informirali o zadnjih dosežkih podjetja na področjih raziskav in razvoja (R&R) ter mu pokazali delo v njihovih laboratorijih. Ob koncu obiska je Židan poudaril, da je zelo zadovoljen, ko lahko v Mariboru obišče uspešna podjetja, ki zaposlujejo mlade visoko izobražene raziskovalce in da bodo Socialni demokrati, če bodo imeli priložnost kreirati vladno politiko, naredili vse za še večje vlaganje sredstev države v R&R.

Ruše

Nato je predsednik Židan z ekipo obiskal Ruše, kjer se je srečal s kandidatko SD Bojano Muršič in nagovoril občanke in občane. V izjavi za lokalne medije je Židan poudaril, da so kandidatke in kandidati Socialnih demokratov dovolj izkušeni, prepoznavni ter uspešni na svojih področjih dela, zato so prava izbira in sam verjeme, da jih bodo volivke in volivce nagradili z njihovimi glasovi na letošnjih državnozborskih volitvah.

Obisku v Rušah je v Mariboru sledila javna tribuna predsednika SD mag. Dejana Židana, ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anje Kopač Mrak in poslanca SD Matevža Frangeža z gospodarstveniki o priložnostih štajerske prestolnice in celotne podravske regije. Sogovorniki so bili mnenja, da se Slovenija počasi premika po poti gospodarskega okrevanja, zato verjamejo, da bo ob stabilni vladi in pravih ukrepih gospodarska rast še višja kot je sedaj ter bodo tudi ljudje prepoznali, da smo na pravi poti okrevanja.

Tribuna SD v MB

Gospodarstvenik Milan Lukič iz podjetja Lumar je med pogovorom med drugim pohvalil nekatere točke iz volilnega programa SD na področju gospodarstva, še posebej garancijsko shemo za podjetja. Predsednik SD Židan je zaključil pogovor z besedami, da “Socialni demokrati v prihodnji vladi ne bomo preveliko obljubljali, ampak bomo izvajali pametne ukrepe in omogočali boljše pogoje za odpiranje novih delovnih mest, to pa so prava dejanja v korist Slovenije in vseh njenih ljudi.”